LIVE
Skype podrška
15.12.2018. informacija
037 446 446
ЋирилицаEnglish
   

Proslavljen jubilej - 90. godina postojanja IMK "14. oktobar"

IMKPovodom proslave 90 godina postojanja IMK "14. oktobar", danas je u ovoj fabrici održana prigodna svečanost, na kojoj su dodeljene Plakete - prvom potpredsedniku Vlade Republike Srbije Aleksandru Vučiću i gradonačelniku Kruševca Bratislavu Gašiću.

 

 

IMK "14. oktobar" osnovali su austrijski i mađarski investitori 1923. godine, kao Fabriku vagona. Primarna delatnost odnosila se na generalni remont i popravku putničkih i teretnih vagona, a kasnije se prelazi na proizvodnju čeličnih konstrukcija, metalnih proizvoda široke potrošnje, kao i proizvodnju namenjenu za korišćenje u vojnoj industriji. U zenitu poslovnog uspeha, IMK "14. oktobar" je bio najveći regionalni proizvođač opreme, mašina i delova u građevinarstvu, rudarstvu, poljoprivredi i saobraćaju.

IMK1

Danas, nekadašnji gigant sa 8.000 zaposlenih, ima samo 1.500 radnika, status preduzeća u restrukturiranju, a najveći problem je pronalaženje strateškog partnera.

IMK2

 

IMK3

Na današnjoj svečanosti povodom 9 decenija rada, goste je pozdravio generalni direktor Dragi Nestorović,  a Plakete su dobili prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić - za izuzetan doprinos u stvaranju novog privrednog ambijenta za dalje poslovanje preduzeća i gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić - za dosadašnji lični doprinos i zalaganje u daljem uspešnom poslovanju preduzeća.

IMK4

Zahvaljujući na ukazanom poverenju, Gradonačelnik je izrazio želju "da se više ne dele Plakete dok se ne podigne  IMK "14. oktobar"". "Očekujem  da će se stanje u Industriji stabilizovati do 30. juna 2014. godine i da će biti pronađen adekvatan strateški partner. Ova fabrika je izgradila Kruševac, ali ne smemo zaboraviti da danas ima zaduženje od 12,5 milijardi i potrebna joj je pomoć  svih nas".

IMK5

 

IMK6

 

IMK7

Na svečanosti su dodeljene Zahvalnice Likovnom klubu "14. oktobar", Društvu dobrovoljnih davalaca krvi IMK "14. oktobar" i istoimenom Kulturno-umetničkom društvu koje je izvelo prigodan program.

IMK8

 

Svečanosti su prisustvali predstavnici lokalne samouprave, direktori javnih preduzeća i ustanova, radnici i brojne druge zvanice.

 

IMK9